We begrijpen dat je je vragen stelt over je zwangerschap en bevalling. Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen. Weet in elk geval dat je in veilige handen bent in ons ziekenhuis en dat alle nodige voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

Voor de zwangerschap

Kan ik nog een fertiliteitsbehandeling volgen?

Vruchtbaarheidsbehandelingen worden niet meer opgestart tot nader bericht.

Richtlijnen/begeleiding tijdens de zwangerschap

Wat zijn de algemene richtlijnen bij (vermoeden van) corona-infectie?

 • Denk je dat je in contact bent gekomen met het coronavirus?

Neem contact op met je gynaecoloog en volgt het plan dat voor het ziekenhuis werd uitgewerkt.

 • Heb je een bewezen corona-infectie?

Ons ziekenhuis heeft een concreet plan van begeleiding en opvang voor jou en je baby uitgewerkt.

Welk effect heeft het coronavirus op mij als zwangere?

Je bent gevoeliger om infecties op te lopen. Wanneer er nog andere medische condities aanwezig zijn, kan dat risico nog verhogen.

Zwangeren zijn echter niet gevoeliger voor de gevolgen van een corona-infectie dan andere vrouwen. De meerderheid van de zwangere vrouwen zal dus enkel milde tot matig ernstige griepachtige symptomen vertonen. Eventuele koorts kan je onderdrukken door paracetamol in te nemen. Dit medicijn is veilig tijdens de zwangerschap.

Welk effect heeft het coronavirus op mijn ongeboren baby?

Er zijn weinig gegevens. Er is tot nu geen bewijs voor een verhoogd risico op miskraam of op overdracht van het coronavirus naar de ontwikkelende baby. Het is dus eerder onwaarschijnlijk dat het virus afwijkingen bij je baby zal veroorzaken.

Kan mijn zwangerschapscontrole doorgaan?

Alle geplande afspraken gaan vanaf heden door. Je kan je laten vergezellen door maximaal één begeleider op de polikliniek.

Afspraken:

 • Om de regels van social distancing te kunnen respecteren vragen we aan de partner om na aanmelding aan de receptie even buiten te wachten.
 • De partner zal gecontacteerd worden als de patiënte bij de arts komt om zo deel te nemen aan de consultatie. Op deze manier vermijden we een overvolle wachtzaal.
 • Voel je je ziek? Dan vragen we je om niet naar de raadpleging te komen. Een
  telefonische consultatie behoort tot de mogelijkheden.

Gaan de prenatale lessen/infoavonden door?

De overheid vraagt dat er zo weinig mogelijk fysiek contact is. Bijgevolg gaan de infosessies (GVO-sessies) en prenatale lessen niet door. Om aanstaande ouders toch zo goed mogelijk te ondersteunen, bieden we een aantal alternatieven aan:

 • De GVO-sessies rond borstvoeding, arbeid en bevalling worden vervangen door een informatieve video. Deze zal via e-mail verstuurd worden naar de toekomstige ouders. Geïnteresseerden kunnen de video-opnames ook bekijken via deze link.
 • De prenatale lessen door de vroedvrouw gaan digitaal door voor alle zwangeren die in april, mei, juni en juli moeten bevallen.
  - Had je al een afspraak voor deze prenatale consultatie, dan zal de vroedvrouw je telefonisch contacteren om je afspraak te bevestigen (het tijdstip kan wijzigen).
  - Had je nog geen afspraak voor een prenatale consultatie bij de vroedvrouw, dan kan je telefonisch een afspraak maken (09 387 72 50).
 • Voor alle informatie van Kind & Gezin verwijzen we door naar hun website.

Moet ik mijn werkomgeving verlaten?

Tot op heden zijn er geen maatregelen uitgevaardigd waardoor je preventief uit je werkomgeving moet worden ontzet.

Richtlijnen tijdens/na de bevalling

Moet ik thuis bevallen?

Zeker niet. Onze medische zorgen worden volledig afgestemd op de huidige richtlijnen rond de Covid-19 epidemie.

Wat bij een bevalling na contact met coronavirus of klachten van een mogelijke besmetting?

In het geval je klachten hebt die aan een corona-infectie doen denken of je hebt het virus opgelopen én je denkt dat je gaat bevallen (je hebt weeën of verliest vruchtwater), dan neem je zo snel mogelijk contact op met de verloskamer of met je gynaecoloog.

Zet de arbeid door en je gaat bevallen, dan wordt de zorg op een gestandaardiseerde wijze in het ziekenhuis opgestart. Elke afdeling heeft hiervoor een plan van aanpak. Bij besmetting met het coronavirus is het niet per se noodzakelijk om een keizersnede uit te voeren. De gynaecoloog zal hierover beslissen afhankelijk van de toestand van moeder en kind.

Denk er aan dat maximaal 1 persoon (ouder dan 18jaar) je kan begeleiden op de verloskamer.

Als ik ziek ben, kan ik het coronavirus doorgeven aan mijn baby onmiddellijk na de bevalling?

Er is weinig tot geen informatie beschikbaar over de wijze van aanpak onmiddellijk na de bevalling. Er is nauwelijks informatie over de overdracht van het virus naar de foetus bij vrouwen die in het derde trimester van de zwangerschap besmet raakten. De beperkte informatie toont aan dat het virus niet in het vruchtwater werd teruggevonden en de baby’s dus niet besmet waren.

Kan ik borstvoeden na infectie met coronavirus?

Je overlegt dit met de artsen van de instelling waar je wenst te bevallen. Tenzij je ernstig ziek bent ten gevolge van een corona-infectie, is borstvoeding mogelijk en aan te raden. Er is voorlopig geen aanwijzing dat het coronavirus via moedermelk wordt overgedragen. De voordelen van borstvoeding zijn belangrijker dan de mogelijke risico’s van een overdracht van het virus via de moedermelk naar de baby.

De volgende maatregelen verdienen aanbeveling:

 • Was goed je handen voordat je de baby, de afkolfmachine of de flesjes aanraakt.
 • Draag een mondmasker tijdens het borstvoeden.
 • Volg de instructies voor het correct reinigen van de kolfmachine na elk gebruik.

Je kan ook overwegen om iemand te vragen om de afgekolfde melk toe te dienen als je ernstig ziek bent.

Nieuwe bezoekregeling materniteit

Vanaf 8 juni 2020 mogen de kindjes samen met de papa of mama op bezoek komen bij de kersverse mama. De kindjes verblijven in de kamer. Spelen in de gang of zithoek wordt afgeraden. Een zieke partner van de moeder kan niet bij de bevalling aanwezig zijn en ook daarna niet op bezoek komen.

De beide grootouders van de pasgeboren baby mogen ook op bezoek komen, maar niet samen met hun kleinkinderen.

Als jouw partner wenst te overnachten in ons ziekenhuis is dit zeker mogelijk.